středa 20. května 2009

O šnečkovi


To si jde takhle šneček po mýtince a je rád na světě. Raduje se ze sluníčka z vůně lesa i z kamarádů, které potkává. Občas se sice přihodí něco špatného, ale i to se ve šnečím životě stává a po další radostné chvilce je zase na co se usmívat a z čeho se radovat. Jednou takhle šneček měl problémy se zuby, po zdlouhavých telefonátech se mu přeci jen podařilo objednat k zubaři Nad Splavem. Byl to sysel, který ovšem neměl smlouvu s pojišťovnama a šneček jednoduše neměl dostatek jablíček, aby ošetření zaplatil. Později navíc na znamylekar.cz zjistil, že sysel je velmi špatným lékařem. Od lišky se šneček dozvěděl o veverce, hodné a šikovné paní zubařce sídlící Na Paloučku, která má ovšem full-stav a nepřijímá. Protože však byla liška dobrou přítelkyní veverky, slovo dalo slovo a šneček se mohl radovat. Přišel den D. Šneček, už celý rozbolavělý a týden nevyspaný, se těšil k veverce. Ta ho v křesle mordovala asi hodinu, zoubky však opravila. Šneček byl polomrtvý, ale spokojený. Musel sice ještě na skok do práce, ovšem už se nemohl dočkat své ulitky, kde se vydatně a zaslouženě konečně prospí.

Když však přišel domů, nevěřil vlastním očím. Prasklá trubka od hajzlu zapříčinila vytopení jeho bytu a několika dalších šnečích domácností bydlících pod ním. Na spánek a psaní diplomky mohl zapomenout. Musel vytírat podlahu, sušit koberce a chodit po nasraných sousedech a vysvětlovat jim, že za to nemůže, ale že má pojištění odpovědnosti, tak to snad dobře dopadne. Po celý den a celou noc nešla elektřina, netekla voda, šneček neměl co jíst. Večer, velmi unavený, si před spaním v postýlce říkal, že se přece nic tak hrozného nestalo a aspoň ty zuby jsou po měsících útrap v pořádku. Ve dvě v noci ho však probudila nesnesitelná bolest jednoho ze spravených zubů. Ibalgin nepomohl, ani další. Po třech hodinách převalování se a naříkání vyrazil zoufalý a v mdlobách na pohotovost Na Karlák. Zde však byl asi milion zkuhrajících šnečků a protože nechtěl čekat do odpoledne rozhodl se počkat na veverku. Marně se ji dovolával telefonem, vydal se tedy Na Palouček pěšky a co nevidí. Veverka je na školení. Bezmocný šneček nevěděl co si počít. Vrátit se na pohotovost? Jít domů pomáhat s úklidem a sepisováním nahlášených škod sousedy k pojistné události a čekat další den? Urvat si hlavu?

Naštěstí se však snečka ujala další veverka z vedlejší ordinace, zoubek otevřela a vyčistila. Šneček se vrátil domů a i přes nesplněné plány - vydělávání peněz a psaní diplomky - byl rád, že si konečně odpočine. Usnul tvrdým spánkem a zrovna teď doufá, že už to bude jen lepší.

Tímto šneček děkuje svým spolubydlícím za pomoc při odklízení následků škod, hledání instalatérů a elektrikářů a absolvování nepříjemných rozhovorů se sousedy v době, kdy neměl chuť ani na jídlo, natož na tyto věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat